Varovné systémy, povodňové plány / OPŽP

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /DISK2/WWW/arr-nisa.cz/voda/wp-includes/formatting.php on line 4387

Název programu:       Operační program životní prostředí 2014 – 2020

Oblasti podpory:        1.4 – Podpořit preventivní protipovodňová opatření

Poskytovatel dotace: Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Žadatel: Kraje, Obce a města, Svazky obcí, Městské části hl. m. Prahy, Organizační složky státu, Státní podniky, Příspěvkové organizace, Veřejné výzkumné instituce, Vysoké školy a školská zařízení, Nestátní neziskové organizace

% dotace: max. 70 % na varovné systémy, digitální povodňový plán max 85%

Charakteristika podporovaného opatření:

Jedná se o podporu budování, rozšíření a zkvalitnění varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na celostátní úrovni, digitální povodňové plány.

  • budování a modernizace systému předpovědní povodňové služby, včetně budování a modernizace měřících stanic,
  • budování a rozšíření varovných a výstražných systémů v rámci hlásné povodňové služby na státní, regionální či místní úrovni, tvorba digitálních povodňových plánů včetně naplňování sdílených databází Povodňového informačního systému.

Možná zásadní omezení či limity:

Součástí realizace varovného systému musí být vždy zpracování nebo aktualizace digitálního povodňového plánu.

Budování či rozšíření varovných a výstražných systémů ochrany před povodněmi musí být v souladu s platnou příručkou „Lokální výstražné a varovné systémy v ochraně před povodněmi“, zveřejněnou na www.povis.cz. Rovněž zpracování, aktualizování či rozšíření digitálního povod- ňového plánu musí být v souladu s platnou „Metodikou pro tvorbu digitálních povodňových plánů“, zveřejněnou na www.povis.cz, a obsahově této metodice odpovídá.

Pouhá rekonstrukce lokálních varovných systému nelze podpořit.

Dle charakteru opatření je třeba mít souhlas Ředitelství hasičského záchranného sboru příslušného kraje (varovné  systémy), vodohospodářského dispečinku Podniku povodí a ČHMÚ (srážkoměry a hladinová čidla).

Udržitelnost projektu je 5 let.

Výzvy:                       

Nabídka dotací

Odkaz na www programu/oblast:

Prioritní osa 1